İŞTE BU ! AKLIN YOLU BİR !
GELECEK ELBETTE BİSİKLETTE !
Yıllardır medenî ülkelerin izlemiş olduğu bisiklet politikalarının verdiği sonuçlardan, kişisel, ulusal, çevresel, sosyal, ekonomik, sağlık ve ulaşım ile ilgili başarılı edinimlerden örnekler vererek, ülkemizde binlerce bisikletli proje ile bisiklet farkındalığında İLKLERİ yaratıp yaşatarak devrimsel adımlar atan Atilla Atay ile CORONA GÜNLERİNİN daha ilk zamanlarinda İŞTE ASIL ŞİMDİ TAM ZAMANI diyerek BISIKLETin bugünlerde ve bundan sonrasında artik daha da onemli oldugunu vurguladığımızda gelen destekler ve heyecanli onaylamalar yanısıra cok ciddi oranda da sanki halk sagligini tehdit eden oneriler sunmusuz gibi elestiri oklarina da hedef olmuş; saygi ve hoşgörümüzü elden bırakmadan hepsine tek tek cevap özelden de vermistik.
ANCAK AKLIN YOLU BİR!
BİSİKLET DEVRİMİNİ yıllar yıllar öncesinden gerçekleştiren ve sunduğu istatiksel verilerle dünyaya örnek olan AVRUPA ÜLKELERI bile halâ yeniden bir BİSİKLET DEVRİMİNDEN bahsediyor, GELECEK İÇİN BİSİKLETE SAPASAĞLAM TUTUNUP, BİSİKLETE YATIRIM YAPIP, HALKINI BİSİKLETE TEŞVİK EDİYOR.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ de tekrar tekrar BİSİKLET ile SAĞLIKLI BIR GELECEK diyor.
***İŞTE FRANSA***
Koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulayan Fransa 11 Mayıs’tan sonra bisikletini tamir ettirecek herkese 50 Euro verecek.
11 Mayıs’tan sonra sokağa çıkma yasağının bitmesi sonucu metro ve otobüslerde yoğunluğun oluşmasını engellemek için Fransa insanları bisiklet kullanımaya teşvik ediyor.

Fransa Ekolojik Geçiş Bakanı Elisabeth Borne, devletin 20 milyon Euro ayırdığını ve insanlara bisiklet kullanmaları için destek olacakalarını aktardı.

Koronavirüs nedeniyle evlerinden çıkamayan özellikle çocuklu ailelerin de bisiklet kullanmaları destekleniyor.

20 milyon Euro’luk yatırımda bisiklet yollarının,bisiklet park yerlerinin yapılması ve bisiklet kullanmayı öğretmek gibi projeler de yer alıyor.

Ayrıca işyerlerinin işe giden çalışanlarına 400 Euro verebilmeleri için hükümet çalışmalar sürdürmeye devam ediyor. ( https://www.arti33.com/fransa-bisikletini-tamir-edene-50-euro-verecek/)

***İŞTE ALMANYA***
Bisiklet yollarını genişletiyor.

***İŞTE İTALYA***
Tekrar Bisiklet Devriminden bahsediyor ki bisiklet kültürünün yatağı olan ülkelerden biri zaten ona rağmen hala devrim diyor. O da bisiklet yollarını genisletiyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52384811

Dünyada hükümetler farklı önemler almaya başladılar. Almanya, Fransa, Meksika, Kolombiya gibi ülkeler ise alternatif çözüm arayışları icindeler. Berlin, Budapeşte, Bogota, New York, Vancouver gibi bir çok şehir yayaların sosyal mesafeyi koruyabilecekleri şekilde kaldırımları genişletiyor ve özellıkle motorlu taşıt yollarindan aldıkları bir şeridi bisiklet yollarına dönüştürüyorlar…

ÜLKEMİZ, bisiklet ile, kültür ve spor olarak medeni ülkelerle aynı zaman diliminde tanışmış olsa da bunu gerektiği gibi özümseyemediği, politik ve sportif anlamda doğru yönetemediği için hak ettigi seviyede bir yere koyamamış, yaşamın içinde ulaşım için kullanan Iğdir, Adana, Konya, Eskişehir vb illerimiz dışında genelde çocuklara yönelik ve karne hediyesi statüsünde kalmaya mahkum edilmiş, doğru yolu görüp de bisiklete ileri yaşlarda bir şekilde başlayanlara da “bu yaşta da olur mu canım?” diye müstehzi bakışlar savurmuş bir anlayışa sahipti.
90 lı yılların başında İstanbul gibi bir metropolde bile bisiklete binen kişi sayısı parmakla sayılırken “BISIKLET DAVAM” diye çırpınıp BİSİKLET ile ülkemde DEVRİM YAPACAĞIM diye profesyonel bisiklet sporunu bırakan ve ülkesine dönen Atilla Atay ve akıl dışı binlerce projesiyle ivme kazanan bisiklet;
bugün sayılamayacak kadar çok ve mahallelere kadar inen bisiklet grupları ile, günlük ve sportif yaşam içinde gün geçtikçe artan kullanım oranıyla yerini perçinlemiştir. Ancak olması gereken asıl seviyeye gelmesi için yapılacak hala çok sey vardır ve bunların bir kısmı da hükümet politikasi olarak atilmasi gereken adimlarla da ilgilidir.

Halkin bisiklete tesvik edilmesi, desteklenmesi ve en onemlisi “eğitilmesi” gerekir.

Eğitim dendiğinde bunu sadece bisiklet kullanmayı öğretmek ile ilişkilendirmek çok fazla sığ bir yaklaşım olur. Bisikleti kullanan kişinin pek cok perspektifte öğrenmesi gerekenlerin yanısıra
yaya ve araç trafiği içinde bisiklete olan farkındalık da çok önemli bir egitim unsurudur.

Bu CORONA GÜNLERİ ile belki COVİD- 19 etkisi, BİSİKLET adına yıllardır anlatmak için çırpınışlarımızın sonucunda verimli adımlar atılmasına bir vesile olur.
Kişisel ve toplum sağlığı için, sosyal mesafe için, toplu taşımadan uzak durmak için, ulasim için, spor için, depresyona çözüm için, mental sağlık için, çevre için, trafik sorun için, medeniyet için BİSİKLET !!!!
İŞTE ŞIMDİ BİSİKLET !!!
ASIL ŞİMDİ BİSİKLET !!!
TAM ZAMANI !!!
Sevgilerimizle
Jale Özen

Cevapla