RUTİN SÜRÜŞ GÖNÜLLÜ GÖREVLİLER TOPLANTISI ATİLLA BİSİKLETTE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

30 Ekim Cuma akşamı, Atilla Bisiklet mağazasında, aktif ve rutin sürüşlerimizin anlam ve önemine dair bir sohbetten sonra, güvenli sürüşlerimizin gereği olan bir toplantı yapıldı. Atilla Atay ve bilinçli olarak sorumluluk almayı arzu eden Gönüllü Görevlilerimiz ile yapılan bu keyifli toplantı, algılarımızda sürüşü güvenli, keyifli, dostça nasıl yaparız konusunda zaman zaman kişiselleşen, zaman zaman genel anlamda çok farklı çerçevelerden farklı perspektifler yakalamamızı da sağladı.
Toplantının notlarından burada da biraz paylaşımlar yapalım;

“*Pazar rutin antrenmanları, Atilla Atay’ ın bisiklet kültürü adına devrim mücadelesini başlattığı bir organizasyon olduğu için manen de yüksek değere haizdir ve istikrarla, disiplinle, dostlukla devamlılığını sağlamak için, grubumuzun hem iç güvenliği hem de grup dışından izleyenlere karşı tutumu en iyi düzeyde olmalıdır.
*Bu amaçla, toplanma noktasında sürüş öncesinde, katılımcıların lastik havaları, fren sıkılıkları, açı bozuklukları gibi detaylar, onlarla kibar ama samimi bir diyalog kurarak kontrol edilip, çekindikleri her konuyu sorarak cevap alabilecekleri bir ortam yaratılmalıdır.
*Özellikle gruba ilk defa gelip de çekindiği için kenarda bekleyenler dahil olmak üzere katılımcılarla kuracağımız ilk diyaloglar, tüm katılımcıların güvenli bir sürüş için öncelikle iletişim içinde olmasının önemini, sürüş sırasında vereceğiniz uyarı ve ikazların şahsi değil, grup düzen ve emniyeti için olduğunu onlara izah olanağını da verir.”

Bir başka bölümden bir pasaj alalım;
“*Sürüş güvenliği için, kişiler önündeki ve yanındakilerle MESAFEsine dikkat etmelidir… Yolun durumuna göre bu mesafe 50 cm ile 100 cm arasında değişir. Önümüzdekilerle mesafeyi korumamak, yığılma ve uzamalara, yanımızdakiyle mesafeyi korumamak ise gidon takılmalarına vb sebep olabilir.
*ARA mesafelerin 5 DAKİKAda bir kontrolü uygundur. Özellikle yeni katılımcılara bu konuda dikkat edilmeli ve kendilerini güvende hissetmeleri sağlanmalı, kibar davranılmalıdır.
*Kırmızı ışık yandığında, geçiş hakkını ihlal ettiğimiz yayalar ve araçlarla iletişime geçilmeli, “PARDON! Kalabalığız duramadık… Teşekkürler…” tarzında kibar ve izah edici telkinlerde bulunulmalıdır. Bu karşı tarafın bizlere duyacağı saygı için de çok önemlidir.
*Sürüş sırasında, şeridimize sahip çıkmalı, ŞERİT İHLALİ yapmaktan kaçınmalıdır.
*Sürüş sırasında, dışardan bir göz tarafından nasıl göründüğümüz, saygınlığımız açısından çok önemlidir. Bu nedenle, SIRALI ve HİZALI olmaya dikkat edilmelidir.
*Grup içinde, komut ve uyarıların duyulmasını engelleyecek KULAKLIK-MÜZİK vb kullanılmamalıdır
*Grup içi, grup dışı her tür TARTIŞMA yasaktır. Hiçbir bahane, tartışmayı haklı hale getirmeyecektir.
*Tüm YOL UYARILARI önden en arkaya kadar SESLİ olarak aktarılmalıdır.
*Gruba dışardan yapılan SELAMLAMA ve sesli tezahürat ile kornalara, öncelikle görenler ve artçılar olmak üzere grupça selam verilmelidir.
*Grup içinde görevlilerin kollarına ayırt edici KOL BANDI-FOSFOR vb yapılacaktır…….”

Toplantı notları uzun maddeler halinde olsa da, toplantı sırasında işin ciddiyetinin yanında, dostlukların getirdiği neşeli esinti gerçekten sık sık bu tip buluşmaların gerekliliğini vurgular gibiydi:))

Tüm işinin gücünün yanında, sorumluluk almayı isteyip de hem zamanını hem emeğini bu oluşum içinde gönülden paylaşan bu yüce gönüllü tüm dostlarımıza en içten teşekkürlerimizle
Sevgi ve Saygıyla

Cevapla