Güvenli sürüş için grup sürüşlerinde dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar vardır ki bunlar, ufak ayrıntı gibi görünse de, sürüşün verimli, haz verici, akıcı, sağlıklı olmasını da sağlarlar. İzleyenlerin gözünde, güvenli sürüş kurallarına uyularak yapılan sürüşler, bisikletlilere karşı imrenerek bakılmasını, saygı duyulmasını ve kişilerin kendisi için de bisikletli alternatifler düşünmeye başlamasını, kişilerde ve toplumsal düzeyde bisiklet farkındalığının artmasını, konuya daha ciddi bakılmasını da beraberinde getirir. Düzen ve disiplin içeren sürüş, sürüşe katılanların da, çevredekilerin de emniyeti için şarttır.

Grup sürüşünde dikkat edilmesi kurallar özetle şöyle sıralanabilir;

Sürüşe gelirken, bisikletinizin zincir, lastik, vites, fren vb kontrollerini yapınız, lastik havanızı olması gerektiği şekilde tamamlayınız ve olabilecek aksaklıkları minimuma indirmek için önlemlerinizi alınız. Herhangi bir sorununuz varsa bunu sürüşe çıkmadan önce, grup lider ve görevlileri ile paylaşınız, bilgilendiriniz.

Güvenli sürüş için mutlaka kask, eldiven, görünür olmanız için ışıklandırma vb , lastik patlaması halinde kullanmak üzere yedek lastik ve pompanızı hatta lastik yama takımınızı yanınızda bulundurunuz.

Sürüşe gelirken, grubunuza aidiyetinizi ve bütünlüğünüzü gösteren ve çevrede de grubunuza daha ciddiyetle bakılmasını sağlayan, bisiklet forma ve aksesuarlarınızı tamamlayınız.

Grup sürüşü için start almadan önce, grup kaptanı ve görevlilerinin, sizin güç ve deneyiminize göre sıralamadaki yerinizi belirlemesine izin veriniz.

Sürüş çift sıralı yapılmakta ise, yanınızdaki sıra arkadaşınız ile paralel olmaya, ileri- geri, sağa- sola hareketler yapmamaya dikkat ediniz.

Güvenli sürüş için önünüzdeki sürücü ile aranızdaki mesafeyi en az 50 cm en fazla 1 mt olarak muhafaza ediniz

Grup sürüşü sırasında, mecbur kalmadıkça asla ani fren yapmayınız. Bu sadece sizi değil, gruptaki diğer arkadaşlarınızı da paniğe sevk edip hataların boyutlarını daha da büyütebilir.

Kavşak ve trafik ışıklarından geçerken, grup liderlerinin geçiş izni için hareket ve ikazlarına dikkat ediniz, grubun orta ve arka sıralarına gereken bilgi-uyarıları aktarınız ve trafikteki yaya ve araçlara karşı medeni ve kibar bir çizgide teşekkür ve selamı eksik etmeyiniz.

Grup öncü ve liderlerinin, yoldaki çukur, tümsek, cam, çamur, su, yabancı madde vb her türlü uyarılarına karşı dikkatli olunuz ve bu uyarıları arka taraftaki arkadaşlarınıza iletiniz.

Grup sürüşünde, düzeni asla bozmayınız, yanınızdakilerle sohbet, telefonla konuşmak, mesaj çekmek vb davranışlar halinde grubun güvenliğini de tehlikeye attığınızı unutmayınız.

Yaşanan herhangi bir aksilik veya ihtimalinde, grup lider ve görevlilerini bilgilendirip, yönlendirmelerine harfiyen uyunuz.

Grup sürüşünde, sadece kendinizden değil, tüm grup arkadaşlarınızdan da sorumlu olduğunuzun bilincinde olunuz.

Grup düzenini bozan arkadaşlarınızı, terbiye ve saygı sınırlarını aşmadan uyarıp, bilgilendiriniz.

Yolumuz üzerindeki yaya ve araçlardan yapılan tezahürat, verilen selam vb yaklaşımları saygıyla cevaplayınız.

Sürüş sırasında, ellerinizi gidondan çekmeyiniz, fren kolunun varlığını sürekli hissedecek şekilde hakimiyetinizi koruyunuz.

Sizden daha az deneyimli ve güçsüz arkadaşlarınızı kollayıp, destekleyiniz.

Yoldaki sesleri, komutları, uyarıları vb duymanızı engelleyecek her türlü kulaklık vb aparatı kullanmayınız ve sesli cihazları açmayınız.

Ani zikzaklar çizmemeye dikkat ediniz.

Yokuş çıkarken öndeki arkadaşınızın ayağa kalkması halinde bisikleti geri kaydırabileceğinin bilincinde olarak, önünüzdeki ile mesafenizi ayarlayınız, siz ayağa kalkacaksanız bisikletinizi kaydırmamaya dikkat ediniz, kavşaklara ve ışıklara yaklaşırken temkinli olunuz, ara mesafelerinizi ayarlamaya dikkat ediniz.

Yağışlı havalarda kayabileceğinizi de hesaba katarak, ani frenlerden, sert dönüşlerden ve zikzaklardan kaçınınız, yokuşlarda ıslak zeminde ayağa kalkarken dikkat ediniz.

Önünüzdekinin sağ veya solundan geçmeniz, gruptan çıkmanız, ayrılmanız vb gerekliliğinde, sesli olarak bilgilendirmenizi yapınız ve mesafeleri kollayarak pozisyonunuzu değiştiriniz.

Bisikletlilerin sinyalizasyonu, kollarıdır, dolayısıyla karanlık ve görünürlüğün az olabileceği ortamlarda kollarınızı da ışıklandırmaya veya reflektörlü aksesuarlar ile görünür olmaya dikkat ediniz.

Trafik akışı içerisinde, içinde bulunduğunuz sıradan, trafikteki araçlar için de, sizin için de, grup için de tehlike yaratacağını bilerek, yanlara çıkışlar yapmayınız.

Emniyetli ve disiplinli olan her sürüş aynı zamanda çok da keyiflidir.

Saygılarımızla

Cevapla