Bisiklete bindikçe siz de gözlemlemişsinizdir ve bilirsiniz ki;
hastayken daha iyileşmiş, mutsuzken daha pozitif, üzgünken daha neşeli hissedersiniz..
Hatta bir süre sonra bindiğiniz süre ve mesafe sizde aynı etkiler için yetersiz kaldığında, arttırma ihtiyacı duyarsınız.
Depresyon ve psikolojik sıkıntılar nedeniyle bisiklete başlayıp, rehabilitasyon etkisiyle tedavi olmuş, ilaçları bırakmış , intihara meyilli ruh halinden, bisiklete bağımlı bir yapıya dönüşmüş kişileri de yakınen tanıdığım bir sürecin peşinden bu yazıyı yazmak gereği duydum.
Çağımızın hastalığı depresyonun, ölüm, boşanma, iş kaybı, aşk vb pek çok sebebi sayılabilirse de, Serotonin ile olan yakın ilgisi nedeniyle tedavi yöntemlerinde bu hormon düzeyini arttıracak ilaçlarla kişinin depresif ruh halinden çıkmasına yardım edilmeye çalışılır.
Depresyona, yaşamdaki pek çok olay ve duygular sebep olacağı gibi, anne karnından başlayan bir süreç içinde pek çok eğilimi arttıran faktör de tetikleyici zemin oluşturabilir.
Sonuçta vücudunuzda serotonin seviyesi düştüğünde,karamsarlık, sinirlilik, obsesif kompulsif bozukluk, bunalım, intihar düşünceleri, uyku sorunları, endişe, başağrısı gibi belirtiler gelişir, hatta serotonin düzeyinin düşmesi bağışıklık sistemini de düşürerek kanser gibi rahatsızlıklara da zemin hazırlar.
Özellikle bisiklet başta olmak üzere, düzenli yapılan aerobik egzersizler, serotonin düzeyini arttırır ve her hücrenin oksijenli kan ile beslenmesini sağlar. Serotonin düzeyi düştüğünde de isteksizlik başlayacağından, “canım istemiyor” diyerek egzersizi bırakmak, serotonin düşüklüğü ve depresyon arasındaki kısır döngüyü gene işlerliğe sokacaktır.
Aynı zamanda düzenli bisiklet egzersizi, dayanıklılık antrenmanı yerine geçtiğinden bu da ENDORFİN salgısını arttırır. ENDORFİN de kişinin kendini daha mutlu hissetmesini sağlar ve aynı morfinde olduğu gibi bağımlılık yaratır.
Endo: iç, morfin ise bildiğimiz morfin anlamındadır.
Bu da içte üretilen morfin demektir.Bağımlılık yaratan etkisiyle, düzenli yapılan egzersizlerle daha çok salgılanır ve egzersiz bırakılıp bir süre ara verildiğinde, mutsuzluk sebebi olur, o nedenle egzersizlere başlandığında daha düzeni davranmak gereklidir.
Açık hava ve güneş önemlidir çünkü, serotonin yapımında kullanılan D vitamini gün ışığında sentezlenir.. Bisiklet sporu daha çok açık havada yapıldığı için bu da önemli bir ayrıntıdır.

Serotonin seviyesini artırma yöntemlerinden ilaç yerine, doğal olanları tercih etmek gerekir. Beyindeki serotonin düzeyini ölçmek mümkün olmasa da kandaki oranın depresyon hastalarında oldukça düşük olduğu kanıtlanmıştır.
Beslenmede serotonin yapımında kullanılan tek besin maddesi TRİPTOFANdır ve hindi eti, süt, yoğurt, badem, kuruyemiş , soya gibi gıdalarda bulunmaktadır.
B6 serotonin üretiminde kullanılır ve muz, ayçiçek çekirdeği, ceviz, tam tahıl ürünleri, patates, bürüksel lahana, bezelye, avakado, kahverengi pirinçde, B9 ve B12 ise karaciğer, kırmızı et,keten tohumu,peynir, yeşil yapraklı sebzeler,bezelye, lahanada bulunur.
Sonuç:
Evet bisiklet depresyonu yenmekte çok büyük bir etkiye sahiptir.
İlaç kullanımının yan etkileri ve hatta depresyon ilaçlarının intihara olan eğilimi arttırdığı gerçeği ortadayken, depresif ruh halinde birine yapılacak en iyi yaklaşım, eğer bisiklet kullanmasına mani bir hal söz konusu değil ise, onu iyi bir bisiklet sürücüsü haline getirmektir.

Sevgilerimle

JALE ÖZEN

Cevapla